Biztos minden lelkes sörfogyasztó hallott már az IPA sör eredetéről. A XVIII. században az angolok szerettek volna sört exportálni Indiába, de az édeskés Porterek megromlottak az úton, ezért extra adag antibakteriális hatású komlóval tartósították a söröket, s így megszületett az India Pale Ale. Az érdem egy Hodgson nevű sörfőzőé, aki letarolta találmányával az indiai piacot. Nos, ez kamu. Ha érdekel az igazság, olvass tovább!
A történet mindenhol sántít, az angolok már az 1700-as évektől szállítottak hajón sört Indiába és még messzebb is. Pale Ale sör is létezett már, és a század második felére általános eljárás lett, hogy erősebben komlózzák a távoli vidékekre szánt söröket. A Porter népszerű sör volt Indiában, és kipakolás után még egy évig elálldogált a hordójában, nem volt tehát probléma a romlandóságával. Az indába szánt Pale Ale valóban komlósabb volt, de ez igaz volt éppenséggel a Porterre is. De akkor honnan a kamu sztori, amit mindenki ismer?
Az újságokból természetesen. Hodgson főzdéje ugyanis valóban létezett, és az indiai piacon valóban jelentős szereplőnek számított. 1821-ben a Bow Brewery - ez volt a neve - elkezdte hirdetni az Indiába szánt sört Angliában, azzal a szlogennel, hogy "Pale Ale prepared for the East and West India Climate", vagyis a keleti klímára felkészített Pale Ale. A reklám bejött, és komósabb Pale Ale rendkívűl népszerű lett, így ráállt a többi főzde is. Próbálkozhatott volna a komlósabb Porter belföldi forgalmazásával is, de a Pale Ale lett a befutó. A ma is használatos India Pale Ale - IPA rövidítés durván egy évtizeddel később jelent meg.
Sok évet kellett még várni, mire India felszabadult a gyarmati elnyomás alól, hála a Mahatmának. Ha meglátom valahol Gandhi derűs arcát, mindig arra gondolok, hogy ezt a békés embert a vallása miatt ölték meg, pedig ő a világnak csak szeretetet adott. A szeretet egyesíti az embereket, a vallás megosztja...
Legközelebb az apátsági sörökről lesz szó.