Alcoholisare necesse est.

Piárium

Az igazság az IPA sörökről

2015. február 19. - Hippi Kriszta

Biztos minden lelkes sörfogyasztó hallott már az IPA sör eredetéről. A XVIII. században az angolok szerettek volna sört exportálni Indiába, de az édeskés Porterek megromlottak az úton, ezért extra adag antibakteriális hatású komlóval tartósították a söröket, s így megszületett az India Pale Ale. Az érdem egy Hodgson nevű sörfőzőé, aki letarolta találmányával az indiai piacot. Nos, ez kamu. Ha érdekel az igazság, olvass tovább!

A történet mindenhol sántít, az angolok már az 1700-as évektől szállítottak hajón sört Indiába és még messzebb is. Pale Ale sör is létezett már, és  a század második felére általános eljárás lett, hogy erősebben komlózzák a távoli vidékekre szánt söröket. A Porter népszerű sör volt Indiában, és kipakolás után még egy évig elálldogált a hordójában, nem volt tehát probléma a romlandóságával. Az indába szánt Pale Ale valóban komlósabb volt, de ez igaz volt éppenséggel a Porterre is. De akkor honnan a kamu sztori, amit mindenki ismer?

mcewan_s_india_pale_ale_label.jpg

Az újságokból természetesen. Hodgson főzdéje ugyanis valóban létezett, és az indiai piacon valóban jelentős szereplőnek számított. 1821-ben a Bow Brewery - ez volt a neve - elkezdte hirdetni az Indiába szánt sört Angliában, azzal a szlogennel, hogy "Pale Ale prepared for the East and West India Climate", vagyis a keleti klímára felkészített Pale Ale. A reklám bejött, és komósabb Pale Ale rendkívűl népszerű lett, így ráállt a többi főzde is. Próbálkozhatott volna a komlósabb Porter belföldi forgalmazásával is, de a Pale Ale lett a befutó.  A ma is használatos India Pale Ale - IPA rövidítés durván egy évtizeddel később jelent meg.

ipa.png

Sok évet kellett még várni, mire India felszabadult a gyarmati elnyomás alól, hála a Mahatmának. Ha meglátom valahol Gandhi derűs arcát, mindig arra gondolok, hogy ezt a békés embert a vallása miatt ölték meg, pedig ő a világnak csak szeretetet adott. A szeretet egyesíti az embereket, a vallás megosztja...

Legközelebb az apátsági sörökről lesz szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://piarium.blog.hu/api/trackback/id/tr177189693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása