Alcoholisare necesse est.

Piárium

Titkos sörfőzde az erdő mélyén

2015. február 19. - Hippi Kriszta

avagy, hogy tudtam meg mindent a komlózásról

A komlózásnak régi hagyományai vannak köreimben. Ilyenkor általában másfél tucatnyi jóbaráttal elmentünk sátrazni a komlói kiserdőbe. Este a tábortűz körül énekeltünk, meztelen talppal ugráltunk a tűz fölött, és olcsó söröket ittunk, végül mindenki összegabalyodott mindenkivel. ;-) Most azonban nem erről, hanem a sörök fűszeréről, a komlóvirágzatról lesz szó. És Pacek báról, aki bojlerben főzött nekünk sört.

A komló egy kúszónövény, mellyel gyakran találkozhatunk nedvesebb erdőkben, bozótosokban. Virágának levelei sajátos tobozalakzatba rendeződnek, a sörfőzésben ezeket tobozkákat használják fel. Így néz ki:

komlo_001.jpg

A komlónak számos fajtája van, de az aromáját nagyban befolyásolja az időjárás  és a föld is,  amelyben terem. Mindez annyira nem is fontos, mert a komlóból a gonosz multinacionális cégek ilyen mocsok kis pelleteket készítenek, amit olcsóbban tudnak felhasználni a tucatsöreikhez:

michigan-hop-pellets.jpg

Ezek a cégek egyfolytában azon ügyeskednek, hogy kicsinálják kisebb kézműves főzdéket, akik természetes és minőségi hozzávalókkal dolgoznak, és nem ilyen hörcsögtáppal főzik a söreiket. Ilyenkor mindig régi barátunk Pacek bá jut az eszembe.

Pacek bá Sikonda mellett, a kiserdő szélén lakott egy viskóban, így ismertük meg. Néhány éve Komlón lomizott magának három régi Hajdú bojlert, amiket eredetileg el akart adni, de aztán támadt egy jobb ötlete. Sört kezdett főzni a bojlerekben. A szomszéd földekről szedett árpát és búzát, a kiserdőben meg talált rengeteg komlót, szóval csak élesztőt kellett vennie (a malátázáshoz régi sittes hordókat használt). Srácok, életem legfinomabb söre volt Pacek bá Hajdú söre, minden este azt ittuk amikor ott voltunk, és persze rákaptak a helyiek is!

Talán mondanom sem kell, hogy a szemét cégek nem hagyhatták ennyiben. Ott volt a sok hippi, itták a szeretetsört, na ezt nem szeretik az üzletemberek, nekik csak a profit számít sajnos. Kijött az e-on, hogy Pacek bá lopja az áramot, meg az állami gazdaságban is feltűnt, hogy egyre több árpa hiányzik. Elkoboztak mindent, szegény Pacek bá néhány hónapot még a sitin is lehúzott.

No de miért volt Pacek bá söre olyan finom? Nem csak a bojler miatt. A komló felét ugyanis mindig azután adta hozzá, hogy a főzet kihűlt. Ezt nevezik hidegkomlózásnak.

dryhop.png

A hidegkomlózott sörök azért olyan finomak, mert nem párolog el belőlük a komlóvirág aromás illóolaja. A tömegtermelésben azért nem szeretik, mert a nem kellő gondossággal megtisztított komló megfertőzheti a hideg cefrét. Pacek bá persze gondosan lemosott a patakban minden levelet, mégis kiszúrtak vele. Hűvösre került a hidegkomlózásért (bocsánat). Legközelebb az angol birodalmi sörökről lesz szó.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://piarium.blog.hu/api/trackback/id/tr907188465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Icke is right · http://www.pszichometria.hu 2015.02.19. 14:34:34

Hippiplány igazad van. Ilyenek ezek a Multik sajnos elhallgatják az igazságot, lehetne már vízautó is, de megfullasztották a saját garázsában a feltalálót mert ezeket csak a profit érdekli. És akkor a gyíkemberekről nem beszéltem de erről itt nem lehet mert egyből ráfogják az emberre hogy téveszmés.

szvsz 2015.02.20. 12:52:12

Pacek bá for president!
süti beállítások módosítása